Мала школа шаха

Ученичке секције

Током трајања школске 2017/18. и 2018/19. године активно је радила Мала школа шаха у оквиру шаховске секције коју је водила учитељица Горица Ралић.

Циљ секција је да кроз већи број занимљивих примера који се односе на вештину играња шаха подстакне интересовање  код  млађих ученика, пре свега 1. разреда, да промовише шаховску игру  са задацима да стимулише машту, радозналост, спремност на сарадњу уз уважавање туђег мишљења и начела лепог понашања.

Деца су овладала основним законитостима и принципима шаховске игре и кроз играње, великим делом, научила шта је стрпљење, истрајност, упорност, савесност, подршка. Била је то и прилика да науче шта је  култура рада, да се рад обавља у одређено време, у предвиђеном радном простору, да повежу знања о шаху са животним ситуацијама, да самостално доносе одлуке, прихвате одговорност, јачају  толеранцију и емоционалну интелигенцију, развију свест о сопственом напредовању и јачају мотивацију за даље учење шаха и напредовање у животу.

Потврда заједничког рада је једно екипно такмичење на општинском нивоу где су учествовале екипе од 1. до 8. разреда. Нашу екипу чинили су само прваци јер су те године само они и похађали секцију. Најмлађи, ,,тек научили“ да играју шах, први пут на такмичењу, неискусни, нон стоп су губили, неки су и ,,намучили“ много старије од себе али нису одустајали. Остали су  и борили се до краја турнира који је трајао више сати. На крају, када је било проглашење најуспешнијих, онако малени, видно уморни, добили су велики аплауз и честитке управо за показане горе наведене особине. Мени, као њиховом учитељу је то била довољна потврда да смо на правом путу – да је лепота у игри, учењу и дружењу.

Групи су се прикључили и ученици из других одељења, од 1. до 4. разреда 2019. године.