Такмичења из Српског језика, језичке културе и књижевности

Такмичења

Ученици ОШ „Раде Драинац“ радо и у великом броју  учествују већ дуги низ година на различитим нивоима такмичења из Српског језика, језичке културе и књижевности  и постижу запажене резултате. 

Такмичећи се, код ученика покушавамо да  развијемо  сазнање о значају књижевног језика и језичке културе и  допринесемо  побољшању њихових изражајних способности. Трудимо се да кроз рад секција и часове додатне наставе ослушкујемо, пратимо и оснажујемо потребу ученика за развијањем литерарног сензибилитета и креативних способности  и доприносимо  развијању активног односа према књизи и писаној речи.

Посебно успешни наши ученици су били школске 2015/2016. године  када су освојили  укупно 40 награда, од тога чак 11 првих места.

Врло успешном можемо сматрати и школску 2018/2019. када је освојено 37 награда, од тога 8 првих места као и 2017/2018. када је освојено 30 награда.

У последњих петнаест година много наших ученика учествовало је на Републичким такмичењима (Тршић, Сремски Карловци),  а освојене су и две награде. Јелена Милошевић је освојила трећу награду школске 2015/2016., а Катарина Мијајловић,  исто место освојила је 2016/2017. године.

У оквиру литерарне секције трагајући за лепом речју, а  истовремено унапређујући своју  језичку културу, наши ученици кроз своје мисли сложене у стихове и реченице откривају  чаробан свет детињства. 

Наши ученици редовно учествују на лиретарним радионицама и конкурсима (Светосавски карневал Палилуле, Песничка сусретања деце и младих Београда и др.) и врло успешно представљају своју школу. 

Школске 2015/2016. освојена је једна пва и једна трећа награда, а 2017/2018. две друге и две треће награде. 

Школске 2018/2019. наша ученица Мина Милетић освојила је другу награду на Светосавском међународном књижевном  конкурсу за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и дијаспоре за поетски рад Писмо Светом Сави.

Драмска секција наше школе освојила је неколико значајних награда. Школске 2015/2016. освојено је прво место на Општинском и Окружном такмичењу. Представе су награђене за едукативни карактер и избор музике. 

Драмска секција освојила је другу награду на Фестивалу кратких драмских форми и Фестивалу позоришних игара деце и младих Београда (2017/2018).