Млади техничари на такмичењима

Такмичења

Секција “Млади техничари“, окупља ученике од петог до осмог разреда у континуитету већ 15 година. Ученици своје знање и вештине реализују кроз следеће области: аутомоделарство, бродомоделарство, ваздухопловно моделарство, роботика и интерфејс технологија. 

Успешност на свим нивоима, ученици су доказали освајањем златних, сребрних и бронзаних медаља на Републичким такмичењима. Ево неких успеха наших ученика.

Школска 2006/2007. година

Општинско такмичење: Марко Гужвић 2. место, Немања Богдановић 1. место (аутомоделарство),  Владимир Јеротић 1. место, Јелена Гребовић 1. место, Бојан Крстић 1. место (мултидисциплинарни радови).

Градско такмичење: Марко Гргек 3. Место, Владимир Јеротић 1. место

Републичко такмичење: Владимир Јеротић 1. место.

Школска 2007/2008. година

Општинско такмичење: Вера Милосављевић 1. место, Никола Гужвић 2. место, Бојан Крстић 2. место Јелена Гребовић 2. место, Владимир Јеротић 2. место, Стефан Гвоздић 1. место, Лазар Ковачевић 1. место.

Градско такмичење: Вера Милосављевић 1. место, Владимир Јеротић 1. место.

Школска 2008/2009. година

Општинско такмичење: Кристина Дачевић 1. место, Вера Милосављевић 2. место (аутомоделарство), Стефан Гвоздић 1. место (информатика). 

Градско такмичење: Кристина Дачевић 1. место, Вера Милосављевић 2. место, Стефан Гвоздић 1. место.

Републичко такмичење: Крситина Дачевић 2. место.

Школска 2009/2010.

Општинско такмичење: Никола Гужвић 2. место, Ана Симеуновић 3. место, Кристина Дачевић 3. место, Ивана Вуковић 1. место, Владимир Стјепановић 1. место, Вера Милосављевић 2. место.

Градско такмичење: Кристина Дачевић 2. место, Ивана Вуковић 3. место (аутомоделарство)

Школска 2010/2011. година

Ова школска година била је веома успешна. На Општинском такмичењу освојено је пет првих места, шест других места и три трећа места. На Градском такмичењу освојена су два прва места, два друга и једно треће место. На републичком такмичењу Кристина Дачевић освојила је треће место.

Школска 2011/2012. година

Општинско такмичење: Ана Симеуновић 1. место (област машинство), Марина Ристић 1. место (област информатика), Огњен Живановић 1. место (кибернетика), Ђорђе Дамјановић 1. место (бродомоделарство).

Градско такмичење: Ана Симеуновић 2. место, Марина Ристић 1. место, Огњен Живановић 3. место, Ђорђе Дамјановић 2. место.

Републичко такмичење: Ана Симеуновић 3. место.

Поводом Дечје недеље, 4. октобра 2012. године, били смо учесници и излагачи, на 17. ревији стваралаштва деце и младих Београда у организацији Пријатеља деце Новог Београда.

У фоајеу Велике дворане Сава Центра од 16 до 17.30 часова одржана је презентација разноврсних едукатино-креативних радионица. Изложени су радови настали у ваннаставним школским секцијама.

53. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТЕХНИЧКОГ И ИНФОРМАТИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА ВРАЊЕ 2012.

Нашу школу представљали су четири ученика. Ана Симеуновић освојила је треће местo и бронзану медаљу из области електротехнике.

KIDS FEST 2012.

По оцени стручног жирија, наш филм, “Рециклажа и љубав“, освојио је 2. место од пријављена 124 филма.

Школска 2012/2013. година

У Зрењанину је 8. јуна 2013. Године одржана прва Олимпијада техничког стваралаштва ученика основних и средњих школа Југоисточне Европе. На овом такмичењу, учествовала је Марија Чубрић. У конкуренцији основних школа освојила је друго место и сребрну медаљу.

Школска 2013/2014. година

Дана 24.5.2014. године одржана је регионална Смотра техничког стваралаштва из роботике и интерфејс технологије “Робо-Инт Инвент“. Андрија Недић, ученик 7-6, ОШ “Раде Драинац“,  освојио је прво место и директно се пласирао на ОЛИМПИЈАДУ ТЕХНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА МЛАДИХ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ.

Школска 2014/2015. година

Лига основних школа аутомоделарство, 3. коло, 2015.
Екипа ОШ “Раде Драинац“, коју су чинили ученици Ивана Кељ, Милена Илић, Снежана Вујић, Михајло Чубрић, Невена Лекић, Андрија Недић, освојили су прво место, а тиме и златне медаље као и пехар. Ивана Кељ је освојила и појединачно треће место и бронзану медаљу.

Лига основних школа аутомоделарство, 4. коло, 2015.

Нашу екипу представљали су следећи ученици:
1. Марија Петронијевић 2. Милена Илић
3. Ивана Кељ 4. Снежана Вујић
5. Невена Лекић 6. Михајло Чубрић

Освојена је екипно сребрна медаља, а у појединачној конкуренцији, Марија Петронијевић освојила је сребро, а Милена Илић бронзу.

На Републичком такмичењу одржаном 17. и 18. априла 2015. године у ОШ “Доситеј Обрадовић“, Сомбор. Александра Танасковић се такмичила из области бродо-моделарство и освојила треће место и бронзану медаљу.

„ РОБО-ИНТ ИНВЕНТ 2015.“ ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА
РЕПУБЛИЧКА СМОТРА СТВАРАЛАШТВА ИЗ РОБОТИКЕ И ИНТЕРФЕЈС  ТЕХНОЛОГИЈЕ

Андрија Недић освојио је сребрну медаљу и учешће на међународном такмичењу које се одржава 6. јуна 2015. године.

Школска 2015/2016. година

У уторак 17.11.2015. године у ОШ “Светислав Голубовић Митраљета“, у Батајници, одржан је Турнир у аутомоделарству. Нашу школу представљали су  ученици: Ивана Кељ, Невена Лекић, Снежана Вујић, Анђела Чубрић, Лазар Поповић, Јована Пуповац.
Јована Пуповац освојила је сребрну медаљу, а цела екипа освојила је прво екипно место и златне медаље и пехар.

Друго коло одржано је 22.12.2015. године у ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ у Новом Саду. Учествовало је 13 школа са 76 такмичара. Наша екипа у саставу Лекић Невена, Ивана Кељ, Снежана Вујућ, Анђела Чубрић, Јована Пуповац и Сања Станковић, освојила је поново екипно прво место, златне медаље и тако поновила успех са првог кола. У појединачној конкуренцији, Анђела Чубрић освојила је још једну златну медаљу, а Јована Пуповац сребрну медаљу.

Завршно 5. коло лиге аутомоделара, 2016.

Ивана Кељ, сребрна медаља у појединачној конкуренцији, сребрна медаља екипно за пето коло, и златна медаља за екипни укупни пласман, Невена Лекић бронзана медаља појединачно за укупни пласман, екипно сребро и злато за укупни екипни пласман, Михајло Чубрић екипно сребро, и злато за укупни екипни пласман, Јована Пуповац екипно сребро и злато за појединачни укупни пласман и злато укупни екипни, Сања Станковић сребро за екипно и злато за укупни екипни пласман Анђела Чубрић сребро екипно и злато за екипно укупни пласман.

Школска 2016/2017. година

2017. године одржано је у ОШ “Ј.Ј. Змај“, Свилајнац, Републичко такмичење из роботике и интерфејс технологије. Друго место освојио је ученика осмог разреда Михајло Чубрић. Тиме је стекао право такмичења на међународној олимпијади.

Школска 2017/2018. година

Немања Личина 2018. године на Републичком такмичењу у Вршцу, освојио је златну медаљу из области ваздухопловног моделарства.

Школска 2018/2019. година

На одржаном Републичком такмичењу у Параћину 2019. године, нашу школу представљали су ученици Немања Личина, Василије Ерић, Санел Емини, Лазар Поповић, и Анђела Лака.. Ученици наше школе и овога пута били су на висини задатка. Немања Личина освојио је прву награду из авиомоделарства, Лазар Поповић другу награду из дисциплине изложбених радова, Анђела Лака освојила је другу награду из области аутомоделарства.

Исте године, ученик седмог разреда Душан Вељовић, освојио је прво место на Републичком такмичењу које је одржано у Пожеги. Осим овог успеха, рад Еко робот, проглашен је за најбољи и најиновативнији рад на такмичењу, те су ученик и наставник добили специјална признања.

Вест о успеху објављена је и на порталима.

 

 

БРАВО! ЕКО РОБОТ СЕДМАКА ИЗ БОРЧЕ ОСВОЈИО ПРВО МЕСТО НА ТАКМИЧЕЊУ ИЗ РОБОТИКЕ

БОРЧАНИ НА ПОБЕДНИЧКОМ ПОСТОЉУ

Ученик ОШ Раде Драинац из Борче освојио је прво место на такмичењу из Роботике и интерфејс технологије. Еко-робот ког је направио има задатак да сакупља рециклажни отпад.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РОБОТИКЕ 2019.

25.маја 2019. у ОШ Емилија Остојић у Пожеги одржано је Републичко такмичењу из Роботике и интерфејс технологије под називом Робо инт 2019.

Млади борчанин, ученик седмог разреда, Душан Вељовић, на овом такмичењу освојио је прво место. Тамо је био са својим професором са којим је направио робота који има задатак да се креће по задатој путањи кроз простор прикупљајући рециклажни отпад..

Успех је још већи јер су ученику и професору Дражену Шипки додељена и специјална признања за најбољи рад и најбољу иновацију на одржаном такмичењу.

ЕКО РОБОТ

ЕКО робот је аутономни робот намењен прикупљању како рециклажног, тако и осталог отпада. Намењен је за покривање већег простора (веће сале и простори као што су сајмови, складишта, тржни центри, компаније), рекао нам је Дражен Шипка.

Кретање робота је програмирано тако да прати зацртану путању (црна линија). Робот осим сензора за праћење линије има и ултразвучни сензор.

„ИЗАЂИ МИ НА ЦРТУ“

Уколико желимо да бацимо неки отпад, довољно је, по пароли „изађи ми на црту“, стати испред робота. У том тренутку робот стаје и отвара отвор за убацивање отпада. Након што се макнемо, робот наставља свој пут.

Осим овога, робот има и информациони екран од 7 инча, соларне плоче које допуњавају батерије и прикључак који пружа могућност пуњења мобилних телефона и других уређаја, наравно ово важи само када је робот у мирном стању.

НАЈБОЉИ РАД

Рад је ове године проглашен као најбољи рад целог републичког такмичења. Рад ће бити изложен 8.6.2019. на „Макер фесту“ у Новом Саду.

УСПЕХ И И НА ТАКМИЧЕЊУ У ПАРАЋИНУ

Још једно Републичко такмичење на коме су ученици ОШ Раде Драинац бриљирали одржано је 17 и 18. маја 2019. у Параћину.

Они су, такође, остварили запажене резултате. Немања Личина освојио је прву награда за авиомоделарство. Лака Анђела освојила је другу награду за аутомоделарство и Лазар Поповић – друга награда изложбени радови.

Још једном честитамо свима на овим дивним резултатима. Браво!

Телевизија Студио Б, посветила је део емисије  ‘’Учим да се не мучим’’ секцији ‘’Млади техничари’’.  Видео можете погледати на https://youtu.be/6FwGQH2iyl4.