Радојко Јовановић (од 23. године Раде Драинац) родио се у селу Трбуњу код Блаца 4. или 16. августа 1899. године. У Блацу је завршио основну школу. Обућарски занат, што је била очева жеља, није желео да учи па уписује гимназију у Крушевцу, у којој до почетка Првог светског рата, завршава три разреда. Године 1915. повлачи се преко Косова и Метохије до Скадра и Лјеша. Првих дана јануара 1916. са више стотина избеглица, претежно ђака, са непуних седамнаест година, укрцава се на брод Црвеног крста и стиже у Марсељ. Почетком фебруара упућен је у Лицеј Св. Рамбереа крај Лиона. У школском листу објавио је свој први књижевни рад. Крајем године премештен је у Лицеј у Сент Етјену. Током 1917. похађа вишемесечни матурантски течај при Српској школи у близини Нице. Већ 1918. један је од најагилнијих чланова литерарне дружине. Добија надимак Рака Песник. Прелази у Париз а по завршетку рата враћа се у домовину. Живео је од новинарства, углавном у Београду.
Радојко Јовановић (од 23. године Раде Драинац) родио се у селу Трбуњу код Блаца 4. или 16. августа 1899. године. У Блацу је завршио основну школу. Обућарски занат, што је била очева жеља, није желео да учи па уписује гимназију у Крушевцу, у којој до почетка Првог светског рата, завршава три разреда. Године 1915. повлачи се преко Косова и Метохије до Скадра и Лјеша. Првих дана јануара 1916. са више стотина избеглица,

претежно ђака, са непуних седамнаест година, укрцава се на брод Црвеног крста и стиже у Марсељ. Почетком фебруара упућен је у Лицеј Св. Рамбереа крај Лиона. У школском листу објавио је свој први књижевни рад. Крајем године премештен је у Лицеј у Сент Етјену. Током 1917. похађа вишемесечни матурантски течај при Српској школи у близини Нице. Већ 1918. један је од најагилнијих чланова литерарне дружине. Добија надимак Рака Песник. Прелази у Париз а по завршетку рата враћа се у домовину. Живео је од новинарства, углавном у Београду. 

Раде Драинац (Радојко Јовановић) припада кругу најзначајнијих српских авангардних стваралаца међуратног раздобља. Опробао се у многим жанровима, пре свега у поезији, есејистици и прози (посебно путописима и репортажама). Покретао је и уређивао авангардне и социјално ангажоване часописе те учествовао у споровима о авангарди и покрету социјалне литературе. Реч је о занимљивој и изузетно значајној књижевној личности, чије дело и данас потврђује своју актуелност и непролазну вредност.

Мобилисан је почетком Другог светског рата али, оболео од туберкулозе, лечи се од 1942. у санаторијуму (Озрен) и београдској болници. Умро је у Београду 1. маја 1943. године. Сахрањен је на Новом гробљу.

  1. март, Прву свеску свог часописа “Хипнос“ писац потписује псеудонимом Раде Драинац.

ИНТЕРМЕЦО 

Ја кажем сан, 

Ви кажете слобода; 

Једно и друго је Тихи океан 

И пена иза пароброда. 

Само хлебови на свету 

Не крију лице иза паравана; 

све друго је — птице у лету 

И лишће са грана.

Глад ми је бескрајна а руке вечно празне.

Ноћу низ улице градске на прстима носим месец

и тугу остављам под прозорима изгубљених жена.

Дао бих све а ништа немам.

Глад ми је бескрајна а руке вечно празне.

ПИСМО

Жив сам и здрав, 

Само станујем високо. 

Кроз кров стаклено око 

Гледа на Дунав.

Вода је пепељасто-сива,

У подне од облака полилеј,

У сутон лађа се у врбак скрива

Што из Бакуа за Нирнберг носи петролеј.

Иначе… јесење боје у спектру дана, 

А увече крупна, звездана слова: 

Ноћ је као рана, 

Ноћ је Ана Павлова.

Који пут окно затресу кише

Као безброј жутих лептира,

Тада на крову џин неки почне да дише

И олуја на олуку засвира.

Главно је да сам жив и здрав, 

Мада станујем високо. 

Само једно: ко рече да је Дунав плав 

Као кравље око?…

ВАРЉИВО ПРОЛЕЋЕ

За једну ноћ црна коњица дрвећа 

Одгалопира у непознати крај 

И ласте на крилима пролећа 

Донеше мај.

Сва шума постаде зелена 

И распевана; 

На прозорима бела пена 

Светлог дана.

А кад видех како се огледа 

У модрој реци шумни дрворед, 

Нагнух главу и ја. 

Из воде човек, уморан и сед, 

Осмехну се на ме, 

Тужног погледа.